Libor-affaire, vastgoedverliezen, hogere kredietvoorzieningen: 2013 was een moeizaam jaar voor Rabobank. Dus keerde de bank ook minder bonussen uit aan het personeel.

Aan medewerkers van de Rabo Vastgoedgroep, die afgelopen jaar honderden miljoenen verlies leed, is zelfs helemaal geen variabele beloning toegekend, zo blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarbericht van Rabobank.

De bank past daarnaast een korting van 40 tot 70 procent toe op de variabele beloning voor de directeuren en onderdirecteuren van Rabobank Nederland. Volgens de nieuwe cao die vorig jaar is gesloten krijgt het personeel dit jaar helemaal geen bonussen meer.

Ook voor het internationale bankbedrijf heeft Rabobank versoberingen doorgevoerd in het bonusbeleid. Vorig jaar schafte Rabobank de variabele beloningen voor de raad van bestuur al af.

Nog geen nieuwe topman Rabobank

Rabobank liet donderdag ook weten dat Jan van Nieuwenhuizen (1961) toetreedt tot de raad van bestuur van Rabobank Nederland. Hij wordt verantwoordelijk voor de groot zakelijke markt in Nederland en het buitenland.

Van Nieuwenhuizen werkt al sinds 2009 bij Rabobank en geldt als een ervaren bankier. Eerder werkte hij onder meer bij Morgan Stanley en NIBC. Bij die laatste bank was hij korte tijd vicevoorzitter van de raad van bestuur.

Over de definitieve vervanger van de vorig jaar opgestapte topman Piet Moerland kan Rabobank nog geen mededelingen doen. ,,De zoektocht naar mijn opvolger duurt nog steeds voort’’, aldus interim-bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud in een toelichting.

Forse verliezen in 2013

Rabobank boekte in 2013 een forse lagere bedrijfswinst. De bank moest geld opzij zetten voor het Libor-schandaal, leed verlies op vastgoed en zag zijn aandeel op de hypotheekmarkt krimpen.

De winst vóór belastingen van Rabobank viel afgelopen jaar fors lager uit op 415 miljoen euro, tegen een bedrag van ruim twee miljard euro in 2012.

Helemaal onder de streep zag het resultaat er minder dramatisch uit. De nettowinst ging slechts twee procent achteruit tot iets meer dan twee miljard euro.

Verkoop Robeco dempt grote verliezen

Grote winstdalingen bij onder meer het binnenlandse bankbedrijf en de vastgoedtak werden gecompenseerd door de opbrengst uit de verkoop van vermogensdochter Robeco in 2013. Rabobank hield netto 1,7 miljard euro over aan de desinvestering, zo blijkt uit het jaarverslag.

Dit bedrag heeft Rabobank hard nodig gehad om forse klappen op te vangen. Naast afwaarderingen op het vastgoed en reorganisatievoorzieningen bij lokale Rabobanken, schikte Rabobank voor 775 miljoen euro de zaak rond de manipulatie van het Libor-rentetarief.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl